Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
111

113

 

покращення. За основу для удосконалення було обрано методику Кракос Ю. Б. та Разгон Р. О. Пропонована методика також складається із п’яти комплексних показників. З метою адаптації методики для підприємств сфери матеріального виробництва склад даних показників був дещо змінений. Замість комплексного показника інвестиційної привабливості пропонуємо використовувати комплексний показник майнового стану підприємства. Комплексний показник майнового стану повинен включати коефіцієнт зносу, коефіцієнт оновлення основних засобів та коефіцієнт фондовіддачі. На нашу думку, запропонована методика зможе надати більш точну та глибоку оцінку стану фінансової безпеки підприємства.

 

З метою перевірки на практиці запропонованої методики та перевірки впливу запропонованих заходів щодо покращення рівня фінансової безпеки, було розраховано інтегральний показник стану фінансової безпеки на основі звітності ТОВ «Фавор» за 2011 рік та на основі даних про власний та позиковий капітал, що відображають оптимальну структуру капіталу для даного підприємства. З метою отримання більш точної оцінки рівня фінансової безпеки було запропоновано використання поправочних коефіцієнтів. В результаті розрахунків було визначено, що рівень фінансової безпеки ТОВ «Фавор» може бути визначений як «впевнений», оскільки інтегральний показник склав 4,133. Після врахування запропонованих змін інтегральний показник фінансового стану збільшився до 4,608. Тобто виконання заходів, запропонованих щодо оптимізації структури капіталу ТОВ «Фавор», призведе до покращення рівня фінансової безпеки досліджуваного підприємства: збільшиться коефіцієнт фінансової автономії, зменшиться коефіцієнт фінансового ризику, зросте коефіцієнт фінансової стійкості. Запропоновані зміни стануть запорукою довгострокової платоспроможності як для самого підприємства так і для його контрагентів.

 

Четвертий рівень диплому присвячений аналізу стану охорони праці на підприємстві. В даному розділі були проаналізовані такі внутрішні нормативні акти з питань охорони праці: положення про службу охорони праці ТОВ «Фавор», положення про постійно діючу комісію по перевірці