Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
85

87

 

Цілеспрямоване              управління   постійними   та   змінними   витратами,

 

оперативна зміна їх співвідношення при мінливих умовах господарювання дозволять ТОВ «Фавор» збільшити власний потенціал формування операційного прибутку, що забезпечить зростання його фінансової рентабельності.

 

 

 

 

 

3.3 Удосконалення методики оцінки рівня фінансової безпеки підприємства

 

 

 

 

 

У ринкових умовах господарювання особливої важливості набуває об'єктивна оцінка рівня фінансової безпеки підприємства. Для її визначення розроблено велику кількість методик поглибленого аналізу та експрес-аналізу, що базуються на використанні абсолютних і відносних показників. Такі методики дають змогу виявляти проблемні напрями у діяльності підприємства й досліджувати причини, які їх зумовили, але не дають можливості зробити обґрунтовані висновки про його рівень фінансової безпеки у цілому.

 

Аналіз літературних видань та практики вітчизняних підприємств щодо аналізу фінансової безпеки дає змогу стверджувати, що на сучасному етапі відсутній достатньо ефективний метод оцінки рівня фінансової безпеки підприємства. В той же час результати розробок нових методик зарубіжними дослідниками не можуть бути використані вітчизняними підприємствами, що обумовлюється неспроможністю розроблених моделей дати адекватну оцінку стану безпеки тих підприємств, які функціонують в умовах, що відрізняються від умов, для яких були визначені параметри моделей. Тому цілком закономірною є спрямованість сучасних вітчизняних досліджень в області аналізу фінансової безпеки на пошук нових підходів щодо оцінки рівня фінансової безпеки підприємства, які б враховували особливості функціонування підприємств України.