Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
89

 

91

Продовження таблиці 3.14

 

 

 

Методика Кракос Ю. Б. та Разгон Р. О.

Пропонована методика

5.   Комплексний   показник   інвестиційної

5.  Комплексний  показник  матеріального

привабливості:

стану підприємства:

– коефіцієнт чистої виручки;

– коефіцієнт зносу основних фондів;

– показник чистого прибутку на акцію.

– коефіцієнт оновлення основних засобів;

 

– фондовіддача основних засобів.

 

На основі таблиці 3.14 можна зробити висновок, що у прогнозованій методиці комплексний показник управління (рентабельності) та комплексний показник ділової активності залишилися без зміни у порівнянні з методикою Кракос Ю. Б. та Разгон Р. О.. Це пов’язано із значною важливістю зазначених показників у відображенні реального стану фінансової безпеки, оскільки дані показники характеризують ефективність діяльності будь-якого підприємства.

 

У групі показників платоспроможності показник маневреності власного капіталу був віднесений нами до групи показників фінансової стійкості та замінений у комплексному показнику платоспроможності на показник втрати платоспроможності. Така заміна пов’язана із тим, що даний показники дає уявлення про ступінь теоретичної спроможності виконувати суб’єктом підприємництва свої зобов’язання, у випадку настання певних негативних подій, тобто дає загальну характеристику його захисним фінансовим резервам. Що, на нашу думку, є дуже важливим в методиці оцінки рівня фінансової безпеки підприємства.

 

В комплексному показнику фінансової стійкості були видалені такі показники: коефіцієнт маневреності оборотних активів, коефіцієнт мобільності активів, індекс постійних активів. На нашу думку зазначені показники не є настільки важливим для відображення фінансової стійкості підприємства, оскільки коефіцієнт маневреності оборотних активів напряму пов'язаний із коефіцієнтом оборотності грошових коштів, а коефіцієнт мобільності активів пов'язаний із коефіцієнтом оборотності оборотних активів. Одним із основних принципів побудови ефективної методики оцінки рівня фінансової безпеки є такий: «…окремі показники, відібрані до включення в інтегральну оцінку, не мають дублювати один одно, бо це дублювання не тільки утруднює економічне обґрунтування отриманих