Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
93

95

 

На основі отриманих даних у таблиці 3.16 розрахуємо комплексні показники за різними напрямками та зведемо їх в один інтегральний показник, що характеризує рівень фінансової безпеки підприємства. Результати розрахунків наведені у таблиці 3.17.

 

Таблиця 3.17 - Значення комплексних показників – складових інтегрального показника стану фінансової безпеки для ТОВ «Фавор»

 

Складова фінансової безпеки

Результат розрахунків

 

 

 

 

до змін

після змін

 

 

 

Комплексний показник оцінки

1,000

1,000

 

рентабельності підприємства:

 

 

 

 

Комплексний показник оцінки

0,800

0,900

 

платоспроможності

 

 

 

 

Комплексний показник ділової активності

1,000

1,000

 

Комплексний показник фінансової

0,500

0,875

 

стійкості

 

 

 

 

Комплексний показник матеріального

0,833

0,833

 

стану підприємства:

 

 

 

 

Інтегральний показник фінансової безпеки

4,133

4,608

 

 

 

Отже, на основі проведених розрахунків можна зробити висновки, що виконання заходів, запропонованих щодо оптимізації структури капіталу ТОВ «Фавор», призведе до покращення рівня фінансової безпеки досліджуваного підприємства. Особливий вплив зміна структури капіталу з існуючої на 50 % власний капітал, 50 % позиковий здійснить на показники фінансової стійкості: збільшиться коефіцієнт фінансової автономії,

 

зменшиться коефіцієнт фінансового ризику, зросте коефіцієнт фінансової стійкості. Запропоновані зміни стануть запорукою довгострокової платоспроможності як для самого підприємства так і для його контрагентів.

 

Що стосується того рівня фінансової безпеки, яким характеризується ТОВ

 

«Фавор», то його можна назвати «впевненим». Для зазначеного рівня фінансової безпеки характерним є оптимальне значення усіх коефіцієнтів, що характеризують рівень фінансової безпеки підприємства.