Проект відводу земельної ділянки ОКП «Донецьтеплокомуненерго» для обслуговування будівель профілакторію
2

ВСТУП

Земля – це важливий ресурс, без якого неможливе життя на планеті. Як складова частина біосфери, вона включає ґрунти та інші природні елементи ландшафту, що органічно пов’язані між собою і забезпечують належне існування флори і фауни, а також є одним із головних ресурсів життєдіяльності суспільства, оскільки слугує територіальною базою для усіх видів діяльності людини, є виробничим фактором багатьох галузей.

Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Для людини життєво необхідними, в якості територіально-просторової основи для ведення господарської діяльності, є земельні ресурси.

Земельні ресурси – це землі, що використовуються або можуть бути використані для сільського чи лісового господарства, містобудівництва та ін.

Земельні ресурси України є основною продуктивною силою нашого суспільства. Вони забезпечують функціонування будь-якого виробництва та умови проживання людей, а також виступають як територіальний базис розміщення інших природних ресурсів.

Відносини щодо землі, яка використовується як головний засіб виробництва в сільському та лісовому господарстві, як територіальний базис, місце для розташування населених пунктів, різних об’єктів виробничого, культурно-побутового та іншого характеру, здійснення несільськогосподарської діяльності, регулюються земельно-правовими приписами.

Земельна реформа — комплекс правових, економічних, технічних і організаційних заходів, спрямованих на забезпечення удосконалення земельних відносин, перехід до нового земельного ладу, що відповідає характеру регульованої соціально-орієнтованої ринкової економіки країни.

Суть земельної реформи полягає у створення умов для рівноправного розвитку різних форм господарювання на землі за рахунок перерозподілу земель.

Важливу роль у здійсненні земельної реформи відіграє земельний кадастр.