Технологія переробки полімерів
3

1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

 

1.1 Характеристика сировини і готової продукції

Поліпропілен є продукт полімеризації вуглецю поліпропілену. Макромолекула поліпропілену складеться з монолітних ланок, в яких асиметричні атоми вуглецю мають одне й те саме просторове розміщення. Бокові метальні групи поліпропілену розміщенні спіралевидно навкруги основного ланюга. Такі поліпропілени на-зивають ізотактичними.

Вихідною сировиною для виробництва поліпропілену є пропілен. Пропілен - насичений вуглець за нормальних умов є газом, що не має кольо- РУ.

Технологічний прцес виробництва поліпропілену дуже схожий з виробництвом поліетилену низького тиску.

У промисловості одержують при каталітичній системі типу Циглера-Натта в АІ(С2Н5)СЇ-ТіС13в середовищі екстракційного бензину і у середовищі легкого розчинника - пропан пропіленової фракції або в масі маномера, а та¬кож у присутності високо активної каталітичної системи АІ(С2Н5)С1-ТіС13 і основи Люїса в середовищі гептану. Одержуваний поліпропілен являє собою в основному кристалічний полімер стереорегупярної будівлі.

Цінні фізико-механічні властивості поліпропілену обумовлені висо-ким утриманням кристалічної фази, тому кристалічні системи, застосовані для його одержання, повинні мати високу стерео специфічність. Тичний поліпропілен являє собою твердий термопластичний матеріал із тем-пертурою плавлення 165-170 °С.