Програмування динамічної структури даних – цилічна черга
11

 

Якщо дерево організовано таким чином, що для кожного вузла всі ключі його лівого піддерева менші за ключ цього вузла, а усі ключі його правого піддерева – більші, воно називається деревом пошуку. Однакові ключі не допускаються. У дереві пошуку можна знайти елемент за ключем рухаючись від кореня і переходячи на ліве або праве піддерево в залежності від значення ключа у кожному вузлі. Такий пошук набагато ефективніший від пошуку за списком оскільки час пошуку визначається вистотою дерева а вона пропорційна двоїстому логарифму кількості вузлів.

 

1.1  Логічна структура «циклічна черга»

Цилічна черга – це структура даних, що складається з послідовності елементів, кожний з яких містить інформаційну частину та вказівник на наступний елемент. Останній елемент має посилання на перший(  рис.1.9 ).

При цьому два сусідніх елемента повинні містити взаємні вказівники один на одного.

У такому списку кожний елемент ( окрім першого та останнього ) пов’язаний з попереднім та наступним за ним елементами. Кожний елемент двозв’язного списку має два поля з вказівниками: перше поле містить посилання на наступний елемент списку, а друге – на попередній елемент. Третє поле – містить інформацію елемента.

Наявність посилань на наступну ланку і на попередню дозволяє рухатись списком від кожної ланки у будь – якому напрямку: від ланки до кінця списку або від ланки до початку списку, тому такий список називається «двозв’язним».