Лазерний однокомпонентний вимірювач вібрації
7

тлофільтри 23-25, направляються на другіінтерференційні світлофільтри 28-30, налаштовані на довжинихвиль,,відповідно. Далівипромінюваннязадопомогою об’єктива 31 і світловода 32 направляється на фотоприймач 27.

В тих випадках, коли необхідно виміряти параметри вібрації об’єкта 5, якийзнаходиться на великійвідстані, а потужність квантового генератора 1 недостатня, то необхідно використатидругий квантовий генератор 34, який випромінює також на трьох довжинаххвиль,,. Лінійно поляризований проміньзадопомогоюобертачя 35 площини поляризації перетворюється в лінійно поляризоване випромінюванняз азимутом, який відрізняєтьсявід азимута лінійно поляризованого променя генератора 1 на 90. Задопомогою поляризованого розщеплювачя 2 промені просторовосуміщюються іпотім фокусуються об’єктивом 4 на поверхню 5 об’єкта.

Даліпристрійпрацює аналогічно описаному при використанні тільки одного квантового генератора.

Сигнал з виходу фотоприймача 27 поступає в вимірювач 33 допплерівської частоти, задопомогою якого реєструється амплітуда, частота вібрації і віброшвидкість.

 

1.2. Формула винаходу

Лазерний однокомпонентний вимірювач вібрації, який містить оптично зв’язані перший оптичний квантовий генератор, оптичний перетворювач, діафрагму и фокусуючий об’єктив, перший і другий світлоподільники, які ділять промені на два пучка, перше, друге і третє дзеркала, перший і другий збираючі об’єктиви, перший інтерференційний світлофільтр на довжину хвилі λ1, перший інтерференційний світлофільтр на довжину хвилі λ2, фотоприймач і блок обробки, вхід якого зв’язаний з виходом фотоприймача, який відрізняється тим, що, з ціллю підвищення точності вимірювань, він обладнанийдругим оптичним квантовим генератором, обертачем площини поляризації, розміщених між другим оптичним квантовим генератором и оптичним перетворювачем, третім світлоподільником, який ділить промінь на два пучка, першим ідругим фазорегуляторами, першим