Аналіз рухомих хвиль у моделі днк пейрара – бішопа - доксуа
3
  1. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД

1.1 Хвильові процеси

Процес поширення коливань у просторі називається хвилею. Існуюча теорія хвильових процесів описує вельми загальний клас явищ, незважаючи на їх різну фізичну природу.

Хвильовий процес у пружних системах обумовлений наявністю зв'язків між окремими частинами системи, залежно від яких ми маємо пружну хвилю тієї чи іншої природи.

1.1.1     Рухомі хвилі

Хвилі, що «біжать» від джерела хвилетворення, називаються рухомими хвилями. Важлива властивість біжачих хвиль полягає у тому, що вони переносять енергію та імпульс. Якщо зовнішня сила здійснює гармонійні коливання, то викликані нею хвилі називаються гармонійними рухомими хвилями. Рівняння гармонійної бiгучої хвилі, тобто рівняння для зсуву будь-якої точки простору у будь-який момент часу має вигляд:

 

(1.1)

 

де А = constамплітуда хвилі, — циклічна частота, що визначається в загальному випадку вибором початків відліку х та t,– хвильове число, []фаза хвилі, яка залежить від часу «t» та відстані «х».

1.1.2 Стоячі хвилі

Стоячою хвилею називається хвиля, що виникає в результаті накладення двох хвиль, що поширюються назустріч одна однiй та задовольняють наступним умовам: частоти хвиль однакові, амплітуди є однаковими функціями координат. Рух системи в режимі стоячої хвилі зветься також коливаннями системи.