Облік відвантаженої продукції
2

Вступ

Управління народним господарством на сучасному етапі не може відповідати задачам економічного розвитку без використання технічних засобів і, в першу чергу, засобів обчислювальної та організаційної техніки. Використання електронних обчислювальних машин (ЕОМ) і особливо їх системне використання в рамках автоматизованих систем управління (АСУ) дозволяє різко прискорити збір та обробку інформації, розробку різних варіантів планів і знаходження оптимальних планових рішень і тим самим підвищити ефективність виробництва.

Ефективне використання обчислювальної техніки в управлінні господарством пов’язане з розробкою та організацією функціонування системи автоматизованої обробки економічної інформації, основне завдання яких полягає в раціональній організації всіх необхідних етапів перетворення економічних даних. Створення таких систем є складним процесом, який включає в себе аналіз вихідної інформації, що підлягає обробці, постановку задач; розробку або адаптацію програм їх машинного рішення; вибір та організацію технології збору та обробки даних; отримання результативної інформації для цілей ефективного управління.

Створенню систем автоматизованої обробки економічної інформації передує детальна розробка проектних розвязків по організації та ефективному використанню обчислювальної техніки.

При проектуванні виявляються найважливіші кількісні і якісні характеристики об’єкту, складаються схеми руху потоків інформації, визначається склад вхідної і вихідної документації, проектуються форми і макети розміщення даних на носіях, встановлюється перелік кодованих номенклатур і розробляються необхідні коди, способи організації інформаційних масивів, алгоритми і програми розв’язку задач і технологія обробки даних.