Значення спорту і фізичної культури для людини
2

скорочення). От­же, збільшується й хвилинний об'єм крові (кількість кро­ві, яка надходить у судини за 1 хвилину)-. Органи й тканини одержують за одиницю часу більшу кількість збагаченої киснем крові, що поліпшує їх харчування.

Ось чому в лікуванні хворих із серцево-судинною па­тологією широко застосовують лікувальну фізкультуру.

Під впливом систематичних занять фізичними впра­вами виникають помітні зміни і в обміні речовин. Підви­щується здатність організму розщеплювати і синтезувати глікоген, активізується функція ферментативних систем, пoліпшується функція залоз внутрішньої секреції. У лю­дини поліпшується апетит. Усі функції шлунково-кишко­вого тракту, як-то: моторна, секреторна та хімічна — нормалізуються. При хронічних гастритах і колітах під впливом тривалого застосування лікувальної фізкульту­ри нормалізується кислотність: знижена — підвищуєть­ся, а висока, навпаки, знижується, що великою мірою залежить від методики лікувальної фізкультури.

Жовчовидільна функція печінки та сечовидільна ни­рок під впливом фізичних вправ активізується. Нині роз­роблені спеціальні комплекси фізичних вправ, які допо­магають поліпшити функції згаданих органів.

Як бачимо, систематичні заняття фізичною культу­рою благотворно впливають на організм як здорової, так і хворої людини.

2. Види спорту для гармонійного розвитку особистості

Для того щоб дитина гармонійно фізично розвивалася треба займатися з ним різноманітними видами спорту. Але також необхідно пам'ятати, що заняття повинні бути помірними.

Лижі - універсальний засіб для здоров'я: удосконалюються бронхо-легенева, серцево-судинна, нервова системи і т.д.

Плавання попереджає сколіоз. Намагайтеся якомога раніше навчити дитини плавати, радить газета "Доктор ФОМ". Тоді і постава буде гарна, і руки сильні, і дихальна система в нормі.

За допомогою самоката дитина навчиться тримати рівновага. Привчайте дітей відштовхуватися обома ногами поперемінно для рівномірного розвитку м'язів.

При виборі велосипеда важливо, щоб його розміри відповідали росту дитини. Якщо велосипед малий, це може несприятливо позначитися на розвитку кісткового кістяка, зв'язкового апарата і на формуванні постави.

Фігурне катання поліпшує роботу серця і судин. Те ж можна сказати і про гімнастику.

3. Найдоступніші види спорту для Рух і здоров'я

Як ви думаєте, якщо порівняти активних і неактивних людей, хто з них швидше стомлюється? Саме самі ледачі стомлюються раніше усіх. Отже, якщо ви почуваєте млявість, слабість, швидко стомлюєтеся – вам треба стати більш активним і рухливим. Рух – це здоров'я!

До найважливіших факторів формування здорового спосо­бу життя належать фізична активність і загартування орга­нізму.

Режим руху, усвідомлення потреби в активній діяльності, ритми активності, відпочинку і сну є обов'язковими компонен­тами здорового способу життя, мають біологічну, а не