Спеціалізована антикорупційна прокуратура
3

Спеціалізована антикорупційна прокуратура

 

На сьогодні, перед українським парламентом стоїть завдання  сформувати, гідне міжнародним стандартам, законодавче поле для ефективної протидії вищій політичній корупції. Вже було здійснено перші кроки до вдосконалення деяких законодавчих актів, а саме: зміни до закону "Про прокуратуру", внесені 12 лютого 2015 року, передбачають створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має здійснювати нагляд за додержанням законів при проведенні досудового розслідування антикорупційним бюро та підтримувати державне обвинувачення у відповідних провадженнях. Вона також здійснювати процесуальне керівництво у провадженнях в підслідності Національного антикорупційного бюро. Генеральний прокурор зазначив, що новий закон "Про прокуратуру" набере чинності з 25 квітня 2015 року.

Подібні структури існують у США, Польщі, Франції, Сінгапурі, Ізраїлі, Індії.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, існуючий механізм протидії корупційним проявам в Україні є неефективним. Одним із шляхів покращення ефективності протидії корупції є інституційна реформа органів, що здійснюють досудове розслідування та кримінальне переслідування у справах про корупційні злочини. Тому парламентом схвалено створення нового автономного органу (поза системою існуючих правоохоронних органів), основною функцією якого буде виявлення та розслідування корупційних злочинів, що становлять особливу суспільну небезпеку.

Створення такого окремого органу при Національному антикорупційному бюро потребує зусиль щодо підбору кадрів до нього. Для цього комітет з питань запобігання та протидії корупції прийняв рішення про проведення відкритого конкурсу в члени конкурсної комісії з проведення відбору на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника і заступника. До осіб, що хочуть посісти ці посади, ставляться певні вимоги: на службу до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не прийматимуть осіб, які працювали впродовж останніх 5 років в існуючих антикорупційних підрозділах правоохоронних органів