Маніпулювання суспільною свідомістю
3

Маніпулювання суспільною свідомістю

 

Індивідуум існує, як визначили академік В.Вернадський та французький вчений Тейяр де Шарден, в ноосфері — штучній інтелектуальній атмосфері, тобто у створеній людьми системі цивілізаційних цінностей. Саме це відкриває можливості для цілеспрямованого впливу на суспільство, окремі групи людей і індивідуумів та дає змогу широко застосовувати інформаційні маніпуляції свідомістю і громадською думкою. А тому, я вважаю, що тема політичної маніпуляції на сьогодні є доволі актуальною, адже 21 століття є інформаційним, а  роль інформації є вагомою для нинішнього суспільства, що з кожним днем піддається впливу ззовні.

За допомогою маніпулювання можна впливати на свідомість людей та управляти ними  приховано, як ще кажуть – латентно, у певних політичних, соціальних та економічних інтересах правлячої еліти. Отже, з усього вище сказаного, можна зробити висновок, що політичне маніпулювання – це прихо­ване управління політичною свідомістю та поведінкою людей в певних політичних інтересах.

Мені подобається вислів П’єра-Огюстена Бомарше: «Політика - мистецтво створювати факти, жартома підпорядковувати собі події і людей. Вигода - її мета, інтрига - засіб... Перешкодити  їй може лише порядність.» Як бачимо, політика слугує засобом для маніпулювання.

Що ж взагалі розуміється під політичним маніпулюванням? На мою думку, політичне маніпулювання – це парадоксальний феномен сучасності, потужний інструмент прихованого впливу на психіку людини і поведінку мас, воно активно використовується у боротьбі за владу, намаганнях утримати її. Задля цього політичні маніпулятори готові слідувати поглядам Макіавеллі, а саме досягнення своїх цілей будь-якими способами. Як казав Теодор Рузвельт: «У політиці доводиться робити багато такого, чого не слід робити.»

На жаль, суспільство не володіє на сьогодні достатніми знаннями для того, щоб уберегти себе від впливу на свідомість. В свою чергу, політична свідомість