Жіночі образи у творах Гофмана ("Крихітка Цахес", "Золотий горнець")
2

 

Ернст Теодор Амадей Гофман (1776 - 1822). Гофман народився в                               м. Кенігсберзі. Він одержав юридичну освіту й протягом всього життя займав різні посади в судових установах Пруссії й Польщі. Однак справжнім покликанням Гофмана було мистецтво. Заняття музикою й малюванням у дитинстві дозволили хлопчикові в майбутньому стати професійним музикантом, композитором і талановитим живописцем, графіком.    

Батьки розійшлися, коли дитині було лише три роки; мати переїхала в будинок своєї родини Дерферів; хлопець виховувався під впливом свого дядька юриста, людини розумної й талановитої, але фантаста і містика. Ернст прекрасно закінчив курс юридичних наук у кенігсберзькому університеті у 1795 році, хоча не почував до юриспруденції особливого тяжіння і продовжував ретельно займатися мистецтвом.

Перший художній твір Гофмана було опубліковано, коли йому було вже тридцять три роки. Це була новела "Кавалер Глюк".У німецькому романтизмі не було митця більш складного й суперечливого і, разом з тим, більш своєрідного й самобутнього, ніж Гофман. Вся незвичайна, на перший погляд, безладна й дивна поетична система Гофмана, з її подвійністю й розірваністю змісту й форми, змішуванням фантастичного і реального, що сприймалось як свавілля автора, приховує в собі глибокий внутрішній зв'язок з німецькою дійсністю, сповненою гострих і болісних протиріч і з суперечливими муками зовнішньої й духовної біографії самого письменника. Він писав у найпохмуріший і найважчий час німецької історії, коли більшість європейських країн охопила політична й церковна реакція, а Германія була роздробленою.

Значні за обсягом твори Гофмана виходять один за одним у такому порядку: "Чортовий еліксир" (1816); романи та новели для збірки "Нічні оповідання" (1817); "Дивні страждання одного директора театру" (1819); "Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер" (1819); "Серапіонові брати" (1819);