Поняття та істотні умови договору страхування
17

РОЗДІЛ 3. ІСТОТНІ УМОВИ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ

 

 

3.1. Предмет договору страхування

 

 

Міловська В.Н. зазначає, що однією із найважливіших істотних умов договору страхування відповідно до ст. 982 ЦК України, що неодмінно має бути погодженою, є його предмет. Не визначивши точно предмет договору страхування, не можна встановити його правову природу та зміст. Відсутність єдиного розуміння предмета досліджуваного договору може викликати і практичні проблеми, що полягають, зокрема, у можливості визнання в судовому порядку неукладеними договорів, у яких предмет визначено не досить чітко [13].

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про страхування», предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, що  не  суперечать  закону  і пов'язані:

       з    життям,    здоров'ям,    працездатністю   та   пенсійним забезпеченням  (особисте  страхування);

       з володінням,  користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування);

       з відшкодуванням  страхувальником  заподіяної ним шкоди особі або  її  майну,  а  також  шкоди,   заподіяної   юридичній   особі (страхування відповідальності) [8].

Гончаренко А., говорячи про предмет договору, виокремлює окремі підвиди страхування, які входять до цих трьох груп. Він говорить, що особисте, майнове і страхування відповідальності – це три основних види страхування, а зміст предмету договору вказує на те, до якого він належить.