Використання представників роду Thuja при створенні ландшафту приофісного скверу
7

Для регулярного стилю характерним є геометрична сітка плану, яка включає прямолінійну трасировку доріг, геометричні форми партерів та квітників, симетричне оформлення композиційних осей, підкреслюється домінування головної будівлі, чіткі лінії водойм, рядові посадки дерев, кущів та їх стрижка.

Пейзажний стиль, на відміну від регулярного, підкреслює красу самої природи. Цей стиль характеризується вільною сіткою плану, звивистими дорогами, природнім рельєфом, вільними лініями водойм, вільно ростучими деревами з живописними формами крон.

У створенні сучасних об’єктів ландшафтного дизайну використовують ці два основні стильові напрямки в змішаному чи в чистому вигляді. Без вивчення та аналізу історичного спадку не можливо досягти високого професійного рівня у створенні сучасних об’єктів ландшафтного дизайну [15, 22].

Україна володіючи унікальними ландшафтними ресурсами, туристичними об'єктами, скарбницями Криму і Карпат, парками – пам’ятками садово-паркового мистецтва світового значення, має унікальні доробки з теорії ландшафтної архітектури, досвід в реалізації цих надбань, видатних професіоналів.

Україна перша серед країн СНД ввела посаду ландшафтного архітектора, координувала розвиток ландшафтів країни з допомогою державних десятирічних планів комплексного розвитку зелених зон міст і селищ, затвердила професію ландшафтного архітектора, готує ландшафтних архітекторів у вищих закладах освіти у Львові, Києві, Сімферополі, Харкові [8, 17, 18].