Техно-хімічний контроль процесу виробництва штучної шкіри
26

У даній роботі проведений розрахунок кількісних характеристик викидів забруднюючих речовин в атмосферу від об'єктів лінії для виробництва штучної шкіри з поліуретану ЗАТ «ІСКОЖ 2000».  Розрахунок зроблений на підставі методики з розрахунку кількісних характеристик викидів забруднюючих речовин в атмосферу від негерметичного обладнання. 

Відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 17.2,1.04-77 "неорганізований викид" - це промисловий викид, що надходить в атмосферу у вигляді ненаправлених  потоків  газу  в  результаті  порушення  герметичності встаткування, відсутності або незадовільної роботи встаткування по відсмокчу газу в місцях завантаження, вивантаження або зберігання продукту. Для розрахунків кількостей шкідливих речовин, що виділяються, з технологічного встаткування в атмосферне повітря необхідно знати основні властивості хімічних сполук і їхніх сумішей.

Основним забруднюючим компонентом при виробництві штучної шкіри з поліуретану буде диметилформамід.

Фізичні властивості. Безбарвна рідина. Ткип.=153 °С, ρ= 0,96 г/см3, тиск парів 3,7 мм рт.ст. (20°). У всіх відношеннях змішується з водою, спиртом.   Загальний характер дії. Подразнює слизові Оболонки дихальних шляхів, очей, шкіру, загальнотоксичну і ембріотоксичну дію. Вражає печінку, проникає через неушкоджену шкіру.

Значення ГДК 0,03 мг/м3. Клас небезпеки 2. М = 73,09 г/моль.

Надходження шкідливих речовин у зовнішнє середовище (у повітря) може бути викликано наступними фізико-хімічними процесами – витікання внаслідок  різниці  тисків  в  устаткуванні  й  зовнішнім  середовищі, турбулентним і молекулярним переносом у результаті різниці парціальних тисків, при неповному спалюванні різних видів палива, при механічній обробці, при хімічних реакціях і ін..  Кількість речовин, що виділяються, залежно від поставленого завдання й необхідного ступеня точності можна визначати, виходячи з питомих показників і газоповітряних балансів, а також розрахунком.