Техно-хімічний контроль процесу виробництва штучної шкіри
32

Стічні води підприємства, які містять розчинник диметилформамід через систему каналізаційних колекторів і насосних станцій надходять на очисні споруди. Стічні води проходять механічну та біологічну очищення на Центральних очисних спорудах. Стічні води, що надходять на споруди на початку проходять механічну очистку на автоматизованих решітках тонкого очищення, де затримуються великий і дрібний сміття.

Далі стоки надходять на пісколовки, де відбувається затримання мінеральних домішок (піску). Заключним ланкою механічного очищення стічних вод є первинні відстійники, в яких осідають і збираються плаваючі нерозчинені органічні забруднення.

Стічна рідина надходить на подальшу очистку, а що випав на дно осад і зібрані зверху речовини подаються на зневоднення. Пройшовши механічну очистку, стічні води надходять на комплекс біологічного очищення, що складається з аеротенків і вторинних відстійників. В аеротенках в стічних водах проходять процеси біологічного окислення органічних речовин мікроорганізмами активного мулу, в присутності кисню, до простих мінеральних сполук - вуглекислоти і води, а також до нітритів, нітратів, фосфатів (метод класичної біологічної очистки). Стічна рідина, що складається з очищених стічних вод та активного мулу, надходить у вторинні відстійники, де відбувається поділ її на воду і осад (активний мул).

Розрахуємо кратність розбавлення стічних вод. За даними нормативних документів і проведеними вимірами визначили що швидкість течії v = 0,02 м/с, середня глибина в місці скидів Н = 30 м, розрахункові витрати стічних вод Q= 0,32 м3/с. Визначаємо розбавлення на відстані 500 м від скидів. Найменше розбавлення яке спостерігається на відстані L від місця спуску стічних вод, знаходиться за формулою:

                                                                                                (2.11)