Організація обліку
9

При  одержанні повідомлення виконуючого  банку про списання грошових коштів з акредитива в оплату рахунків постачальника підприємство-покупець робить запис по дебету рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»  і кредиту рахунка 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті» (субрахунок «Акредитив»). Оприбуткування  товарно-матеріальних цінностей, одержаних від постачальника, відображається  записом по  дебету рахунків 20 «Виробничі запаси»  (відповідний субрахунок), 22 «Малоцінні І швидкозношувані предмети», 28 «Товари» та інших  рахунків і кредиту рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками».

Після закінчення строку, передбаченого в акредитивній заяві, акредитив закривається, а невикористаний залишок  коштів перераховується на поточний рахунок покупця або спрямовується на погашення банківського кредиту (якщо акредитив було виставлено за рахунок кредиту банку), що оформляються записом по дебету рахунків ЗІ «Рахунки в банках» або 601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті» і кредиту рахунка 313 «Інші рахунки в банку  в національній валюті» (субрахунок «Акредитив»). Закриття акредитива в банку постачальника може здійснюватися також за заявою постачальника про відмову в подальшому  використанні акредитива до закінчення строку, а також за заявою покупця про відкликання акредитива.

Чеки застосовуються для здійснення розрахунків в безготівковій формі між юридичними особами, а також юридичними  і фізичними особами з метою скорочення розрахунків готівкою за одержані товари, виконані роботи і надані послуги. Розрахунковий чек - це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунка (чекодавця) установі банку  (банку-емітента), який веде його рахунок, сплатити чекодержцю  зазначену в чеку  суму  грошових коштів. Строк дії чекової книжки - один рік. Чек з чекової книжки  пред'являється до оплати в банк чекодержця не пізніше 10 календарних днів (день виписки чека не враховується).
         Гарантована оплата чеків забезпечується депонуванням коштів на окремому рахунку в банку. Для цього разом із заявою на видачу  чекової книжки в банк подається платіжне доручення на депонування коштів. У бухгалтерському  обліку на суму ліміту придбаної чекової книжки робиться запис по дебету рахунка