Облiк фiнансових результатiв пiдприємства та аналiз його дiлової активностi
21

Застосування принципів нарахування та відповідності під час визнання доходів як елементів фінансової звітності відбувається наступним чином:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2.1. Загальні умови визнання доходу у фінансовій звітності

Дохід визнається за умови, що його оцінка може бути достовірно визначена. Критерії визнання доходу застосовуються окремо до кожної операції. Проте, для відображення сутності операції за певних умов необхідно застосовувати критерії визнання до окремих елементів однієї операції, які підлягають оцінці. Так, вартість реалізації продукції включає суму за майбутні надані послуги (монтаж), яка підлягає визнанню. Ця сума підлягає відстроченню івизнається доходом у періоді надання такої послуги. I навпаки, критерії визнання застосовуються до двох і більше операці одночасно, якщо вони пов'язані таким чином, що сутність господарської операції не можна зрозуміти без розгляду декількох операцій у цілому. Так, підприємство може реалізувати товари й водночас укласти окремий договір на придбання таких товарів пізніше. У такому випадку обидві операції повинні розглядатися одночасно.

Дохід не визнається, якщо підприємство здійснює обмін продукцією (товарами, послугами, роботами, іншими активами), які є подібними за призначенням і мають однакову справедливу вартість. Не вважають доходами наступні надходження від інших осіб:

суми податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов’язкових платежів, які підлягають перерахуванню до бюджету та позабюджетних фондів;