Облiк фiнансових результатiв пiдприємства та аналiз його дiлової активностi
45

(робіт, послуг) і собівартістю продукції.

Прибуток є результатом дії багатьох факторів сфери виробництва, розподілу і обігу. Саме тому, на сучасному етапі розвитку економічної науки важливим об’єктом дослідження є процеси максимізації прибутку на основі вивчення впливу цих факторів на його величину.

В наш час прибуток є важливішим з інструментів впливу на виробництво. Конкретний спосіб його одержання відображає не лише економічну, а й політичну і соціальну картину свого часу.

В практичному застосуванні даної категорії (в обліку) спеціалісти керуються поняттями «балансовий прибуток», «чистий прибуток», «нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» та ін. Зміст та складові цих категорій, їх визначення та порядок формування відображені у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку № 3 «Звіт про фінансові результати» та №15 «Дохід», а також регламентуються Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Подруге, можна зробити висновок про те, що в одержанні достатньої величини фінансових результатів зацікавлені всі суб’єкти ринкових відносин: держава, підприємство, окремий працівник. Ступінь зацікавленості, а також задоволення потреб кожного з цих учасників господарювання залежить від правильності, повноти здійснення та достовірності відображення в обліку процесів формування та використання прибутку, від ефективності проведення контролю і аналізу цих процесів господарської діяльності. Саме бухгалтерський облік, який в системі управління сучасним виробництвом дає змогу створити надійне інформаційне забезпечення і здійснити дієвий контроль за збереженням власності, дає можливість визначити розмір та структуру фінансових результатів підприємства за відповідний звітний період. Удосконалення обліку, зокрема обліку фінансових результатів, підвищення його оперативності і аналітичності, посилення контрольних функцій обліку, засноване на максимальному врахуванні технологічних та організаційних особливостей сфери діяльності підприємства, створять ті умови, лише за умов існування яких облік буде належним чином виконувати свої задачи і сприяти підвищенню ефективності виробництва.