Сутність операцій з імпорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку
5

- торгівля послугами;

- передача прав інтелектуальної власності;

- перевезення товарів через кордон.

Акти, що стосуються торгівлі та інших видів підприємницької діяльності, приймають різні органи. Наприклад, в Україні їх видають такі державні органи, як:

- Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції;

- Державна митна служба;

- Національний банк;

- Кабінет Міністрів;

- Верховна Рада.

Як приклад державного втручання у підприємницьку діяльність можна розглянути процес імпорту.

Втручання держави впливає на розвиток процесу імпорту, тобто видозмінює той ряд дій, які необхідно виконати, щоб займатися торгівлею. Адже менеджеру зовнішньоекономічної діяльності, щоб здійснити міжнародну купівлю-продаж товарів за кордон, нерідко потрібно виконати дуже багато різних дій, наприклад:

- провести переговори й укласти угоду; домовитися з транспортною компанією. Крім того, під час перевезення виникне необхідність у послугах експедитора, послугах із транспортного оформлення вантажу;

- застрахувати вантаж;

- забезпечити гарантію платежу, виставити акредитив;

- провезти відповідний вантаж через митницю, провести його митне оформлення  тощо.

Імпорт певних товарів може бути заборонений або обмежений для захисту здоров'я і добробуту споживачів або флори і фауни країни імпорту.

З іншого боку, імпорт можуть обмежувати для досягнення економічних цілей, наприклад, для захисту вітчизняних виробників від конкуренції або для захисту інтересів експортерів з певних країн (за рахунок експортерів з інших країн).

Імпорт можна обмежувати: