Облік і аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства (на прикладі ПП «Ліспром»)
15

Виплата дивідендів відбувається після виплати відсотків за облігаціями. Розміри дивідендів встановлюються у відсотках або в сумі на одну акцію. Дивіденди нараховуються підприємству з чистого прибутку після розрахунків з бюджетом, розподіляються відповідно до установчих документів і виплачуються учасникам після вирахування податку. При недостатньому обсязі отриманого прибутку виплата дивідендів проводиться за рахунок резервного капіталу.

Підприємства можуть проводити розрахунки зі своїми структурними підрозділами: філіями, представництвами, дочірніми підприємствами.

Право на відкриття філій і представництв зазначено в Господарському та Цивільному кодексах України та в Законі України “Про господарські товариства” [3, стор.4]. Визначення дочірнього підприємства наведено у П(С)БО 19 “Об’єднання підприємств”.

Підприємства можуть також проводити внутрішньогосподарські розрахунки з виробничими одиницями та господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків.

Облік нарахованих відсотків (за використання коштів або товарів отриманих в кредит, за використання майна, отриманого в користування, за іншими операціями некомерційного характеру) відображається в бухгалтерському обліку як облік інших зобов’язань.

Доходи майбутніх періодів – це надходження грошових коштів та інших активів, що одержані в звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів (орендна або квартирна плата, плата за комунальні послуги, абонементна плата за користування засобами зв’язку, яка одержана в рахунок майбутнього надання цих послуг) [41,стор.352].

До доходів майбутніх періодів, зокрема, відносять: