Облік і аудит фінансових інвестицій підприємства (на прикладі ТОВ «Айсленд»)
57

3. Взаємний контроль записів в облікових регістрах. Будова регістрів журнальної форми передбачає чітку систему взаємного контролю підсумкових показників, що одержувались в облікових регістрах. В них передбачається порядок розрахунку підсумків за місяць, при якому підсумки підраховувались по документах, на підставі яких здійснювались облікові записи, жорстка регламентація журналів і відомостей;

4. Оперативність, тобто саме ця форма дозволяє в значній мірі полегшити працю облікових працівників, знизити її трудомісткість, підвищити оперативність і достовірність даних бухгалтерського обліку.

Проте як вже зазначалось дана форма ведення бухгалтерського обліку має також і недоліки, до яких відносять:

-                           непристосованість до комп’ютерної обробки даних. Так, звичайно, записи і розрахунки досить зручно здійснювати в комп’ютері, як роблять працівники бухгалтерської служби на ТОВ „ Айсленд”, хоча сам він не здійснюватиме відповідних розрахунків;

-                           складна побудова регістрів, а також, одним з недоліків цієї форми ведення бухгалтерського обліку вважають те, що вона потребує високий рівень кваліфікації обліковців. Без сумніву, що будова окремих регістрів досить складна, проте на досліджуваному підприємстві рівень кваліфікації працівників бухгалтерії є досить високим і в них не виникає жодних проблем, щодо заповнення журналів, відокремлення дебетових оборотів по рахунках в Головній книзі від кредитових тощо.

Отже, на ТОВ “Айсленд ” використовують журнальну форму ведення бухгалтерського обліку. Дана форма обліковців підприємства повністю задовольняє, незважаючи на деякі недоліки.

Облікова політика підприємства висвітлюється в Наказі про облікову політику. Він містить перелік всіх пунктів прийнятої на звітний рік облікової політики.

В посадовій інструкції головного бухгалтера зазначено функції, які він зобов’язаний виконувати, його обов’язки та права, а також відповідальність.