Облік і аудит фінансових інвестицій підприємства (на прикладі ТОВ «Айсленд»)
95

Аналітичні процедури щодо фінансових інвестицій в роботі розглядено на прикладі процесу прийняття рішення відносно вибору інвестиційного проекту.

Необхідність проведення інвентаризації підприємством на сучасному етапі розвитку ринкових відносин не зникла, а навпаки, суттєво зросла. Тому інвентаризація сьогодні – є не лише теоретичним підґрунтям бухгалтерського обліку і господарського контролю, але й організаційною формою, яка використовується як для виявлення і оцінки фактичного стану майнової бази та фінансових зобов’язань, так і для покращення використання ресурсів, контролю за роботою матеріально відповідальних осіб, а також виявлення порушень в організації обліку майна, і факторів, що спричиняють появу відхилень між фактичними і обліковими даними, встановлення винних у цьому осіб.

Порядок відображення інвестицій у податковому обліку має певні особливості, які головним чином пов’язані з правильним віднесенням суми до складу валових доходів чи валових витрат.

Аналіз фінансових інвестицій на підприємстві відіграє важливу роль. Всі підприємства в тій чи іншій мірі пов’язані з інвестиційною діяльністю. Прийняття рішень по інвестуванню ускладнюється різноманітними факторами: видом інвестицій, вартістю інвестиційного проекту; більшістю доступних проектів; обмеженістю фінансових ресурсів, які доступні для інвестування; ризиком пов’язаним з прийняттям того чи іншого рішення та інше.

Як свідчить практика, інвестиційна діяльність у країнах з ринковою економікою приносить підприємствам суттєві доходи, які можуть перевищувати прибуток від основної діяльності. Тому важливим є найбільш повне представлення в обліку і звітності інвестиційних процесів на підприємстві, одержання достовірної інформації про інвестиційні доходи і витрати, чітке розмежування результатів кожного виду діяльності. Вивчення питань організації обліку фінансових інвестицій сприятиме подальшому розвитку облікової практики та взаємопроникненню ідей.