Організація обліку: огляд нормативних документів що регулюють методологію бухгалтерського обілку та з обліку Статутного капіталу
17

Рішення

 

Облікова політика є складовою частиною системи бухгалтерського обліку, вона охоплює всі його рівні: організаційний, методичний, технічний.

Елементи облікової політики вибираються підприємством з числа загальноприйнятих з урахуванням особливостей діяльності підприємства. Облікова політика розробляється на багато років і відображається у Примітках до річної фінансової звітності.

Важливе значення має оцінка запасів при їх вибутті. Підприємство має право застосовувати одночасно декілька методів оцінки, проте існує наступне обмеження: для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакове призначення та однакові умови використання, застосовується виключно один з наведених методів.

Вибір методу оцінки є елементом облікової політики підприємства та не підлягає змінам без вагомих підстав. В обліковій політиці підприємства поряд з цим визначається: порядок обліку випуску готової продукції; порядок списання вартості при передачі в експлуатацію МШП.

При відпуску запасів у виробництво, продажу та іншому вибутті згідно з п.16 П(С)БО 9 «Запаси» їх оцінка здійснюється за одним з методів:

-         ідентифікована собівартість;

-         середньозваженої собівартості;

-         ФІФО;

-         нормативні затрати;

-         ціна продаж.

Наше підприємство займається вирощуванням, консервацією і реалізацією риби та рибних продуктів. Риба жива для переробки буде класифікуватися як виробничі запаси (субрахунок 219), а рибні консерви  та риба копчена це продукти переробки і класифікуються як запаси готової продукції з риби (субрахунок 26), а риба жива предназначена для реалізації обліковується на субрахунку 27 « Продукція сільськогосподарського виробництва».