Бухгалтерський облік в Іспанії
7

Відповідно до вимог Закону про комерційну реформу 1989 р. і Закону про компанії 1989 р. річна звітність повинна містити: правила оцінки статей річної звітності; методи розрахунків; процедуру розрахунку курсів по статтях, деномінованим в іноземній валюті; докладні відомості про власний капітал і заборгованість, результати фінансового аналізу й т.д.

Як відзначалося вище, Загальний план рахунків бухгалтерського обліку (PGC-90) пред'являє більше строгі вимоги до подання інформації в річній звітності. Так, у ній повинні бути відомості про передбачуваний розподіл результатів діяльності компанії, застосовуваних правилах оцінки, включаючи вичерпний перелік критеріїв по кожній категорії активів і пасивів; про оренду, страхування, судових процесах, матеріальних основних коштах, запасах, власному капіталі, податках і т.д.

Законодавство дозволяє малим підприємствам і компаніям, що задовольняють певним вимогам відносно загальної суми активів, чистого річного обороту й середньоспискового числа службовців, становити скорочений варіант звітності.

Крім того, передбачене складання управлінського звіту й пропозицій про розподіл результатів діяльності. Управлінський звіт - новий документ в іспанському законодавстві, хоча він схожий на колишній комерційний звіт. Його повинні становити всі компанії, незалежно від величини й типу річної звітності. Звіт повинен вірогідно відображати еволюцію бізнесу й положення компанії; важливі події, що відбулися по закінченні фінансового року; науково - дослідницькі роботи, здійснювані компанією; придбання й реалізацію власних акцій.

Консолідація звітності груп компаній стала обов'язкової з моменту введення в чинність Закону про комерційну реформу 1989 р. До ці тільки певні типи компаній, наприклад фінансові, повинні були становити таку звітність. Зараз передбачено кілька виключень. Так, невеликі групи компаній можуть і не становити річну консолідовану звітність. Крім того, якщо група входить до складу більше широкої групи, материнська компанія якої перебуває в іншій країні - члені Європейського Співтовариства, те іспанська підгрупа не зобов'язана представляти консолідовану звітність. Однак для цього необхідно дотримати деяких формальних вимог.