Бухгалтерський облік в Бельгії
11

Аванси, отримані по незавершених роботах, не віднімають із сальдо рахунків запасів, а відображають як короткострокову кредиторську заборгованість.

Якщо дрібний інструмент регулярно поповнюється, його кількість, вартість і структура змінюються незначно, а загальна сума несуттєва, то його запаси можна відображати у фіксованій сумі, а видатки на їхнє поповнення списувати на витрати. Те ж правило можна застосовувати до сировини й видаткових матеріалів, що володіють аналогічними характеристиками.

Короткострокові інвестиції являють собою фінансові активи, придбані для цілей нагромадження в короткостроковому періоді. Депозити відображають по номінальній вартості, цінні папери - на основі правила найменшої із двох оцінок: собівартості або ринкової вартості. Власні акції, викуплені компанією, класифікують як "інвестиції".

Якщо підприємство купило облігації, їх варто відображати за ціною придбання. Різницю між ціною придбання й ціною викупу відображають у звіті про прибутки й збитки в складі відсотків і додають або віднімають із ціни придбання цінних паперів.

Виняткові доходи включають відновлення суми списаної амортизації по нематеріальним і матеріальним основним коштам і фінансовим активам, відновлення резервів по виняткових ризиках, прибуток від ліквідації основних коштів та ін. Виняткові видатки включають виняткову амортизацію або списання вартості нематеріальних і матеріальних основних коштів, фінансових активів, створення резервів по виняткових ризиках, збитки від ліквідації основних коштів, виняткові витрати на реструктуризацію, розглянуті як відстрочені видатки.

Критерієм для включення якої-небудь статті до складу виняткових є той факт, що вона не є частиною звичайної діяльності підприємства. У Бельгії не проводять розмежування між винятковими й надзвичайними статтями й коректуваннями за попередній рік, тому виняткові статті не слід дорівнювати до надзвичайних, як це роблять у деяких інших країнах, хоча деякі з них можуть носити такий характер.