Бухгалтерський облік в Бельгії
13

У Бельгії існує форма звітності, що не відома в Україні. Це так званий соціальний баланс, що складається з 4 частин:

-       інформація про чисельність службовців з розбивкою на працюючий повний, неповний день і тимчасових працівників. По кожній категорії розкривається кількість відпрацьованих годин і загальні витрати на оплату праці;

-       рух робочої сили - наводяться дані про кількість нових працівників і число розірваних договорів із вказівкою причин їхнього розірвання;

-       огляд використання урядових заходів, включаючи дотації по створенню робочих місць;

-       дані про підвищення кваліфікації - приводиться число годин на навчання й сума витрат на нього з розбивкою по половій ознаці.

Четверта директива ЄС дозволяє становити баланс у горизонтальній або вертикальній формі. У Бельгії обрана горизонтальна форма. Звіт про прибутки й збитки може бути складений як у горизонтальної, так і у вертикальній формі.

Індивідуальні підприємці, повні або обмежені партнерства з оборотом менш 20 млн бельгійських франків можуть вести спрощений облік і не зобов'язані користуватися при складанні річної звітності офіційними формами, передбаченими в королівських указах.

Акціонерні товариства й товариства з обмеженою відповідальністю повинні представляти звітність після її схвалення загальними зборами акціонерів або пайовиків у Національний банк Бельгії. Що стосується інших підприємств, те варто провести розмежування між тими, які повинні становити повний варіант звітності (вони також представляють неї в Національний банк), і тими, які мають право становити скорочений варіант звітності (вони не зобов'язані не публікувати, не представляти свою річну звітність).