Бухгалтерський облік у Польщі
19

Курсові різниці в момент оплати рахунків, а також при оцінці коштів, акцій і інших цінних паперів на дату складання балансу трактуються або як фінансові витрати, або як фінансовий дохід. Позитивні курсові різниці, що виникають при оцінці інших активів і зобов'язань, ураховуються як доходи майбутніх періодів, негативні - як фінансові витрати.

Ще наприкінці 70-х років Асоціація бухгалтерів Польщі почала спробу встановити міцні стосунки з бухгалтерськими інститутами Західної Європи.

Був прийнятий Закон про бухгалтерський облік. Його положення докорінно змінили польську облікову традицію, що була досить близька до нашої, вітчизняної.

Однак поки рано говорити про успіхи реформи бухгалтерського обліку. Основний упор у реформі робиться на зміну методів підготовки кадрів. За допомогою програм по обміні між польськими й західними (американськими, британськими, німецькими й французькими) університетами був досягнутий певний прогрес в області бухгалтерського обліку.

Все це істотно вплинуло на навчання: упор був зроблений на освоєння принципів бухгалтерського обліку, правил їхнього практичного застосування, що дозволило майбутньому головному бухгалтерові самому становити план рахунків.

Практичне значення реформи в області бухгалтерського обліку, фінансової звітності й аудита ще має бути оцінити. Тому цілком можна чекати продовження вдосконалювання бухгалтерського законодавства як результату нагромадження досвіду в застосуванні нових законів і інтеграції польської економіки в європейський ринок. Можливо, із всіх європейських країн саме досвід Польщі буде для нас самим цікавим.