Управлінський облік активів, пасивів та результатів діяльності підприємства
15

В умовах ринкової економіки основний акцент в роботі підприємств переноситься  на  виявлення резервів і  шляхів зниження матеріаломісткості виробництва продукції. Це означає, по-перше, економію матеріальних ресурсів, що не менш важливо в умовах сьогоднішньої ресурсної ситуації в Україні; по-друге, є одним з основних шляхів збільшення доходів підприємств.

Сформовані на початку діяльності підприємства необоротні активи потребують постійного управління ними.

Необоротні активи відіграють важливу роль у здійсненні діяльності підприємства. Значна, а у багатьох випадках - переважна частина капітальних вкладень підприємства здійснюється у вигляді обладнання, машин, технологічних ліній. Це, в свою чергу, призводить до необхідності розрахунку в основних засобах при створенні підприємства, при його розширенні, оновленні.

Управління необоротними активами - це процес спостереження, фіксації, відтворення та впливу на необоротні активи з найбільш ефективного їх використання в підприємницькій діяльності. Всі ці дії ґрунтуються на зборі і обробці  інформації, без якої процес управління неможливий.

До основних засобів згідно з П(С)БО 7 належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Балансова вартість наявних основних засобів представлена в балансі як залишок на рахунку 10 "Основні засоби" на дату складання балансу. Ще одним видом необоротних активів є нематеріальні активи. Згідно з П(С)БО 8 "Нематеріальні активи" нематеріальні активи - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам. Використання нематеріальних активів означає застосування в управлінні підприємством програмних продуктів для обч