Облік розрахунків з формування статутного фонду та активів, власних коштів акціонерного товариства
35

На цьому рахунку також обліковують цільові надходження, зокрема внески батьків на покриття витрат з утримання дітей у дитячих дошкільних закладах або відрахування з капіталів соціального розвитку на оплату путівок для дітей у таборах.

По кредиту рахунку 48 відображають кошти цільового призначення, отримані як джерело фінансування певних заходів, за дебетом – використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування. Тобто, якщо підприємству надходять цільові кошти, це не означає, що ці кошти відразу ж будуть включені до доходу. Застосовуючи такий принцип бухгалтерського обліку, як відповідність доходів і витрат, вилучені кошти будуть визнані доходом у тому періоді, в якому будуть здійснені витрати, пов’язані з цим цільовим фінансуванням.

Якщо цільове фінансування отримано у цілях капітальних вкладень, таке фінансування відображається у складі доходів майбутніх періодів проведенням Дт 69  Кт 48 з наступним поступовим включенням до складу доходів звітних періодів у міру амортизації об’єкта капітальних вкладень.

Таблиця 2.17

Облік надходження компенсаційних витрат

п/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дебет

Кредит

Надходження з бюджету компенсаційних витрат

1.

Нараховано компенсацію учасникам ліквідації наслідків на ЧАЕС

949

661

8000

2.

Видана компенсація

661

301

8000

3.

Відображено заборгованість з фінансування компенсаційних витрат

377

48

8000

4.

Включено до складу доходу суму цільового фінансування, умови якого виконано

48

718

8000

5.

Надійшли кошти з бюджету

311

377

8000