Облік, аналіз і аудит розрахунків з централізованими бюджетними та позабюджетними фондами (на прикладі ДП ”Малинський спецлісгосп”)
5

ВСТУП

 

 

 

Право громадян України на соціальний захист передбачено Конституцією України. Сьогодні в Україні поряд із системою оподаткування діє ще одна загальнообов’язкова державна система – соціальне страхування.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування – це система прав, обов’язків і гарантій, якою передбачено матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби,  повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин , а також у старості та інших випадках, визначених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються через сплату страхових  внесків власником або уповноваженим ним органом (роботодавцем), громадянами, а також бюджетні та інші джерела, установлені законом.

20 грудня 2005 року Верховна Рада України ухвалила основний фінансовий документ країни, який набрав чинності з 1 січня 2006 року.

Президент України Віктор Ющенко назвав підвищення стандартів соціального забезпечення одним із головних плюсів Закону України ”Про державний бюджет на 2006 рік”. З 1 січня 2006 року збільшується прожитковий мінімум в розрахунку на одну особу на місяць і становитиме 453 гривні, з           1 квітня 2006 року розмір зросте до 496 гривень, а з 1 липня 2006 року до 505 гривень.

Законом про держбюджет передбачено динамічне зростання рівня мінімальної зарплати [15]. Тож з впевненістю можна стверджувати, що держава гарантує соціальний захист найуразливіших верст населення. Це дозволить убезпечити громадян від інфляції. Крім того, підвищаться не тільки номінальні, але й реальні доходи, а й відповідно і купівельна спроможність населення.

Аналізуючи динаміку зростання рівня мінімальної зарплати варто відзначити ще один  позитивний факт – у 2006 році відбудеться певне вирівнювання диспропорції між розміром мінімальної пенсії за віком та мінімальною зарплатою. Це дуже важливо, адже саме відрахування із фонду заробітної плати є головним джерелом наповнення бюджету Пенсійного фонду, внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві  та професійного захворювання.