Цивільна оборона
13

Захисні ковпачки служать для захисту внутрішньої поверхні лійки насадки від зараження краплинами ОР і для розміщення проб землі та інших сипучих матеріалів при визначенні в них отруйних речовин.

Протидимні фільтри використовують для визначення ОР в димі, малих кількостей ОР в фунті та сипучих матеріалах, а також при взятті проб диму. Вони складаються з одного шару фільтруючого матеріалу (картон) і кількох шарів капронової тканини.

Грілка служить для підігріву індикаторних трубок при низькій температурі повітря від -40°С до J10°C. Вона складається з пластмасового корпусу з двома отворами, в які вставляється штир для проколу патрона нагрівання, В корпусі грілки 'є чотири металеві трубки: три малого діаметру для індикаторних трубок і одна більшого діаметру — для патрона. Перед експлуатацією приладу необхідно підготувати його до роботи: провести зовнішній огляд, перевірити наявність в ньому всіх деталей комплекту, впевнитись у їх справності, розмістити касети з індикаторними трубками в такому порядку: зверху — трубки з червоною маркіровкою, потім з зеленою, а внизу — з жовтою. Зняти з протидимного фільтру поліетиленовий чохол, вийняти інструкцію по експлуатації, закріпити прилад на грудях. При наявності отруйних речовин в повітрі негайно одягнути протигаз та індикаторними трубками дослідити повітря. Дослідження проводять в такій послідовності: спочатку використовують трубку з червоними кільцями і крапкою, потім — трубку з трьома зеленими кільцями, в кінці— трубку з зеленими кільцями. Індикаторна трубка з червоним кільцем і крапкою дає можливість визначити в повітрі отруйні речовини типу зомаца, зарина і V — газів (ві-ікс-газів).