Цивільна оборона
15

І червоним кільцем і крапкою і трубкою з одним жовтим кільцем. Робота починаєтья з визначення наявності зомана, зарина і V -газів. Для цього готується індикаторна трубка з одним червоним кільцем і крайкою. її вставляють в гніздо насосу, потім накручують насадку. При цьому притискне кільце лишають відкинутим. На лійку надягають насадку — захисний ковпачок і прикладають насадку до фунту або досліджуваного предмету так, щоб лійка покривала дільницю з різко вираженим зараженням (темні олійні плями, краплі і т.п.), роблять біля 60 помпувань. Після цього .захисний ковпачок викидають, знімають насадку, виймають із гнізда індикаторну Трубку, спеціальним штирем розбивають в ній нижню ампулу і порівнюють колір наповнювача з кольором еталону на касеті. В такій же послідовності індикаторною трубкою з одним жовтим кільцем визначається наявність на місцевості та різних предметах отруйної речовини типу іприт.

Наявність отруйних речовин в фунті та сипучих матеріалах визначають в такій послідовності: виймають а приладу насос, підготовляють необхідну індикаторну трубку і вставляють її в гніздо насосу. Накручують насадку і надягають на лійку захисний ковпачок. Беруть лопаткою пробу верхнього шару грунту (снігу) або сипучого матеріалу в найбільш зараженому місці і засипають його у лійку насадки доверху. Потім лійку накривають протидимним фільтром і закріплюють притискним кільцем Через трубку прокачують повітря, роблячи 120 помпувань. Відкинувши притискне кільце, викинувши пробу і протидимний фільтр, відкручують насадку, виймають із насосу індикаторну трубку і визначають наявність отруйної речовини.

Для визначення нестійких отруйних речовин необхідно використовувати індикаторні трубки з трьома зеленими кільцями.

Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР (крім реактивів, які замерзають) можна зберігати в неопалюваних приміщеннях або на розвідувальних машинах.

Реактиви зберігають в приміщенні, яке опалюється при температурі не вище 20°С.