Цивільна оборона
5

— гострих захворювань тварин та птахів.

В залежності від конкретних умов виникнення і розвитку аварій та стихійного лиха, рівень керівництва їх ліквідації, а також завдань обласних і міських комісій додатково повідомляються органи цивільної оборони України.

Міська (районна) постійно діюча комісія у випадку виникнення аварій, катастроф, стихійного лиха на території міста (району) організовує свою роботу по ліквідації наслідків самостійно, під керівництвом обласної комісії в залежності від ситуації, що склалася.

Коротко розглянемо склад обласної комісії з надзвичайних ситуацій, завдання, які вона виконує, права її і порядок роботи. Обласна комісія з надзвичайних ситуацій складається з 40-50 чол., в .неї входять:

Голова комісії — перший заступник голови виконавчої влади.

Заступники голови комісії:

— завідуючий обласним здороввідділом;

— начальник штабу ЦО області;

— заступник голови виконавчої влади;

— заступник начальника управління внутрішніх справ області. Члени комісії: начальники управлінь, директори великих виробничих підприємств.

Постійний робочий орган при комісії — штаб цивільної оборони області.

Обласна комісія з надзвичайних ситуацій вирішує такі завдання:

В повсякденній діяльності

Виявлення джерел і причин виникнення виробничих аварій і катастроф. Оцінка і прогнозування наслідків можливих аварій і катастроф, стихійного лиха.

Контроль за створенням груп, сил і засобів для проведення РіНР і робіт по ліквідації наслідків можливих аварій, катастроф та стихійного лиха, забезпечення постійної готовності цих сил та засобів.

Контроль за розробкою та реалізацією заходів, спрямованих на зменшення небезпеки виникнення аварій, катастроф і стихійного лиха і т.д.