Бухгалтерський облік Польщі
9

Основними податками є податок на доходи організацій і фізичних осіб і податок на додану вартість.

Професія аудитора регулюється законом з 1991 р., коли була затверджена Національна палата аудиторів - експертів. Вона підкоряється Міністерству фінансів, а під її контролем перебувають:

- Національний конгрес;

- Національна рада. Він здійснює реєстрацію ліцензованих аудиторів. Для реєстрації необхідно мати вище утворення; безперервний стаж професійної практики протягом останніх двох років; документ про проходження дворічного навчання під керівництвом аудитора - експерта й пройти тестування;

- Національний комітет з аудитові;

- Національний дисциплінарний суд.

Закон про бухгалтерський облік надає кожній організації право мати власний план рахунків. Однак організації можуть застосовувати й типові плани рахунків, які розробляються Комісією з коштовних паперів для компаній, включених у біржовий список, і Міністерством фінансів для інших організацій.

Спрощена фінансова звітність може застосовуватися на підприємствах, по яких не перевищуються два з наступних показників: середньоспискова чисельність - 50 чоловік; вартість чистих активів підприємства на кінець звітного року - 1 000 000 євро; чистий виторг від реалізації продукції й інших господарських операцій за рік - 2 000 000 євро.

Фінансова звітність підприємства складається з балансу, звіту про прибутки й збитки й додаткову інформацію. Крім того, державні й частки підприємства, за винятком малих, зобов'язані складати звіт про рух грошових коштів. Рада директорів будь-якого підприємства повинен готовити щорічний звіт про господарську діяльність підприємства. Форма балансу й чотири альтернативні форми звіту про прибутки й збитки розглянуті в додатках до Закону про бухгалтерський облік.