Методичні прийоми внутрішнього аудиту
15

Основні функції внутрішнього аудиту: контроль за правильні­стю оформлення, приймання і відпуску матеріальних цінностей, опри­буткування, видачі й перерахування грошових коштів, створення і витрачання власного капіталу; контроль за дотриманням правил штатно-фінансової дисципліни, правильним створенням і розподі­лом прибутків.

Перелік контрольних функцій внутрішнього аудиту слід оформити відповідним наказом керівника підприємства. У ньому необхідно також передбачити своєчасне й кваліфіковане проведення перевірки з метою прогнозування господарських ситуацій, які призводять до порушення нормативних актів, що дасть можливість своєчасно вжи­ти заходи для попередження (профілактики) правопорушень. За до­помогою поточного контролю слід здійснити вибіркові перевірки правильності господарських операцій разом із суцільними перевірка­ми каси, банку, розрахунків з підзвітними особами, списання матері­алів на витрати, забезпечення фінансових результатів, реагування на виявлені порушення.

Структура внутрішнього аудиту підприємства включає три еле­менти: умови проведення аудиту, систему бухгалтерського обліку і процедури аудиту. Кожний елемент розуміють як наявність правил, процедур, методики і документації, розроблених для захисту своїх коштів, отримання надійної інформації з фінансів, підвищення ефек­тивності роботи і дотримання відповідних вимог. У поєднанні всі пе­рераховані елементи структури внутрішнього контролю забезпечу­ють підприємству зниження небажаного ризику ділової і фінансо­вої діяльності, а також ризик помилок у бухгалтерському обліку.

Внутрішній аудит здійснюється або на основі рішення органів управління фірми, або відповідно до порядку, встановленого зако­нодавством.

Внутрішній аудит є складовою внутрішнього контролю і здій­снюється за рішенням органів управління фірми для контролю й аналізу господарської діяльності.