Методичні прийоми внутрішнього аудиту
19

 

 

Обмежений доступ до масиву інформації/перевірка персоналу. Забезпечення фізичної охорони конфіденційності та збереження всіх недубльованих даних.

5

Попередження зловживань у результаті таємної згоди

Розподіл обов'язків.

Ротація обов'язків.

Регулярна відпустка.

Своєчасна реєстрація.

Регулярна звірка рахунків.

Достатні ресурси у пікові періоди.

Свідоцтва ефективного нагляду та аналізу.

6

Забезпечення оперативною та адекватною управлінською інформацією

Використання останніх термінів звітності.

Регулярні консультації про адекватність управлінської інформації.

7

Виявлення незвичайних фактів

Обов'язкове надання пояснень у випадках перевищення встановлених лімітів.

Регулярний аналіз наявних відхилень.

 

 

 

 

 

 

Для отримання аудиторських доказів при проведенні внутрішнього аудиту використовуються прийоми фактичного контролю (суцільна та вибіркова інвентаризація, контрольні обмірювання, контрольний запуск сировини, експертиза та лабораторні аналізи), обстеження і документальний контроль із застосуванням юридичної перевірки та аналітичних процедур, спостереження, порівняння і зіставлення, зустрічні перевірки, огляд невизначених зобов'язань, підтвердження, опитування, перевірка механічної точності, аудиторська вибірка, а також інші різноманітні прийоми та методи перевірок на вибір аудитора.

Загальним для всіх процедур внутрішнього аудиту (самоконтролю) підприємства є те, що всі вони базуються на захищених принципах і функціях бухгалтерського обліку, таких як подвійний запис, балансове узагальнення.

Кількість інформації, необхідної для одержання аудиторських оцінок, не регламентується. Аудитор на підставі свого професійного судження зобов'язаний самостійно прийняти рішення про кількість інформації і мету, необхідних для збирання аудиторських доказів. Вони повинні бути достовірними та достатніми.

Об'єктами внутрішнього аудиту зазвичай є окремі підрозділи або ділянки, тобто невід'ємні складові елементи виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємства, часто пов'язані з неперервними технологічними процесами. Знання та вміле застосування відпрацьованих методів і прийомів перевірки дають змогу аудитору провести необхідні процедури на цих об'єктах у максимально скорочені строки. Для того, щоб відтворити в своїй уяві господарські операції, які відбулися або відбуваються на підприємстві, аудитор повинен чітко відділити інформаційні потоки від створення господарського факту до ві