Бухгалтерський баланс, його зміст і значення. Оцінка й групування статей балансу
9

Бухгалтерський баланс – звіт про фін стан підприємства, його активи, пасиви, капітал в грошовому виразі на певному етапі.

Зовнішньо баланс представлений таблицею двохсторонньої форми: ліва (верхня) і права (нижня).

Ліва частина відображає господарські засоби - актив (це контрольовані підприємством господарські засоби, які придбані ним в процесі минулих операцій і призначені для виробництва продукції, її реалізації, або для обміну на інші господ засоби).

Права (нижня) сторона балансу - пасив (це система показників, яка характеризує господарські засоби за джерелами їх утворення, згруповані в економічно однорідні групи.

Статті пасиву відображають власний капітал та види зобов'язань). Кожний рядок в балансі називається статтею. Загальний підсумок балансу називається валютою балансу.

Необхідною умовою бухгалтерського балансу є рівність сум активу і пасиву, оскільки статті активу відображають в грошовому вимірнику склад господ засобів підприємства, джерела яких показані в пасиві. 

Розрізняють декілька типів господарських операцій, які здійснюють різний вплив на зміни в балансі підприємства. Операцій 1-го типу відображають залучення до господарської діяльності нових засобів господарювання за рахунок нових власних вкладень або позичених капіталів джерел. Вони спричинюють зміни водночас в активі та пасиві балансу. Внаслідок таких операцій можливе розширення складу наявних засобів або збільшення вартісної характеристики засобів та їх джерел (власників).

Господарські операції 2-го типу відображають вилучення з господарської діяльності існуючих засобів і джерел їх утворення. Вони призводять до зміни водночас в активі та пасиві балансу, але вже в бік зменшення. Внаслідок таких операцій може звужуватися склад наявних засобів та їх джерел або зменшуватися вартісна оцінка.