Аудит розрахунків з матеріально-відповідальними особами
11

Аудитору слід встановити, чи визначено коло осіб, що мають право одержувати підзвітні суми. Далі аудитор вимагає здавання у бухгалтерію авансових звітів. До осіб, які не звітували за одержані гроші у підзвіт, застосовують заходи щодо погашення заборгованості з нарахованої заробітної плати або через суд чи прокуратуру. Крім того, аудитор з’ясовує, чи не було випадків видачі авансів за наявності заборгованості за попередньо одержані суми або видачі грошей особам, які не числяться у штаті.

Відповідно до нормативних документів службовим відрядженням називається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк в інший населений пункт для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Строк відрядження визначається керівником, але не може перевищувати в межах України 30 календарних днів, за кордон - 60 календарних днів.

Строк відрядження працівників, які направляються для виконання у межах України монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, не повинен перевищувати строк будівництва об'єктів.

Строк відрядження працівників, які направляються за кордон за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних, проектних, проектно-пошукових, будівельних, будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт, здійснення шефмонтажу та авторського нагляду під час будівництва, обслуговування та забезпечення функціонування національних експозицій на міжнародних виставках, проведення гастрольних та інших культурно-мистецьких заходів, не повинен перевищувати один рік.

За час відрядження працівнику виплачуються добові витрати за кожен день (включаючи день вибуття і день прибуття).

Добові витрати – це окремий вид витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження, призначених на оплату харчування та фінансування інших особистих потреб фізичної особи, понесених у зв’язку з її відрядження. Встановлено граничні норми добових витрат. Додатково можуть оплачуватись витрати на бронювання місць в готелі (до 50% вартості місця за добу), витрати на побутові послуги готелю (до 10% добових витрат), витрати на попереднє придбання квитків, витрати за користування постільною білизною в поїзді, витрати на телефонні переговори.