Аудит розрахунків з матеріально-відповідальними особами
17

Аудитор звертає особливу увагу на правильність віднесення витрат, які відшкодовуються, на рахунки бухгалтерського обліку, їх справжність, достовірність виправдних документів. Крім того, під час перевірки готівкових операцій слід приділити увагу правильності видачі із каси грошей підзвітним особам. Підзвітні суми повинні видаватися лише штатним працівникам підприємства на поточні та господарські потреби і лише в тому разі, коли неможливо оплатити ці витрати безготівково чи з каси.

При проведенні аудиту розрахунків з підзвітними особами аудитор повинен перевірити порядок видачі коштів під звіт; правильність і своєчасність подання підзвітними особами авансових звітів в бухгалтерію; перевірити стан обліку підзвітних сум; перевірити доцільність та законність витрачання грошових коштів.

Після закінчення перевірок аудитор складає аудиторський висновок або звіт, в якому вказуються результати аудиторської перевірки.

Для раціональної організації бухгалтерського обліку необхідно вивчити особливості технології та організації роботи підприємства, які впливають на облік;врахувати можливості підприємства щодо кадрового забезпечення та використання обчислювальної техніки.