Облік у бюджетних установах
43

та доповненнями, згідно з якою платники податків справляють додержавного бюджету України плату за оренду нерухомого майна.

В обліку операції з обліку земельного податку та плати за оренду відображаються такими бухгалтерськими проводками: на суму нарахованого земельного податку та платежу за оренду дебетується рахунок № 80 та кредитується субрахунок № 641. За перерахування коштів дебетується субрахунок № 641 і кредитуються рахунки № 31, 32.

Згідно з нормами Податкового кодексу України податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачують також бюджетні установи й організації, які мають зареєстровані транспортні засоби.

У бухгалтерському обліку операції з нарахування податку проводять за дебетом рахунку № 80 та кредитом субрахунків №641,642.

Перерахування податку до бюджету проводять за дебетом субрахунку № 641 і кредитом субрахунків з обліку грошових рахунків на реєстраційних та поточних рахунках.

Крім податку з транспортних засобів, бюджетні установи й організації сплачують до бюджету збір за викиди в повітря забруднювальних речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення, розрахунок і порядок сплати якого регулює Інструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Мінекобезпеки України від 19.07.1999 року. Сума збору обчислюється платниками самостійно щокварталу на підставі затверджених лімітів, виходячи із кількості фактично використаного пального та його виду, на підставі нормативів збору за ці викиди.

На суму нарахованого збору проводиться запис:

- Дебет рахунку № 80

- Кредит субрахунків № 641, 642.

Порядок нарахування та сплати інших податків і платежів розглянуто у відповідних розділах посібника.