Види короткострокових зобов’язань та роль у формуванні активів підприємства. Методика обліку заборгованості за рахунками постачальників
19

- Дт «Устаткування, будівлі, активи»

- Кт «Рахунки до сплати»

Придбані матеріали (складські запаси) можуть бути повернені (частково або повністю). Можливий також варіант, коли матеріали не відповідають за якістю й покупець вимагає знижки в ціні.

За наявності вказаних умов покупець виписує на адресу постачальника повідомлення. Для обліку повернення товарів і зниж­ки в ціні передбачено рахунок «Повернення покупок і знижки». Він є регулюючим рахунком (контрактивним, пасивним) до рахунку «Витрати на закупівлю».

На суми повернених товарів або знижок зменшується заборгованість постачальнику.

Покупець може одержати від постачальника купівельну розрахункову знижку за прискорення оплати (дострокову оплату). У США цю умову вказують безпосередньо в рахунку постачальника. Якщо покупець дотримався умови, він одержує знижку й сума боргу буде меншою, а якщо не дотримався, - він сплачує всю суму боргу.

Купівельну знижку розраховують на основі фактурної вартості товарів (за мінусом повернених товарів і знижок на ціну, якщо вони були).

За системою обліку США, купівельна знижка зменшує вартість придбаних товарів. Таким чином, рахунок «Купівельна знижка» є контрактивним пасивним рахунком до рахунку «Витрати на закупівлю».

Куплені матеріали (складські запаси) можуть бути повернуті (частково або повністю). Можливий також варіант, коли матеріали не відповідають по якості і покупець вимагає знижки в ціні.

При наявності вказаних обставин покупець виписує на адресу постачальника повідомлення. Для обліку повернення товарів та знижки в ціні передбачений рахунок «Повернення покупок та знижки». Він є регулюючим рахунком (контрактивним, пасивним) до рахунку «Витрати на покупку».

На суми повернених товарів або знижок зменшується заборгованість постачальнику.