Види короткострокових зобов’язань та роль у формуванні активів підприємства. Методика обліку заборгованості за рахунками постачальників
5

 

Доходи майбутніх періодів (передоплачені доходи) виникають, коли виходячи з умов договору компанія в рахунок майбутніх послуг, робіт і поставлених покупцеві товарів отримує від нього аванс. Отримання авансу або повної вартості послуги, роботи може мати місце з причин організаційних особливостей діяльності компаній - оплата вартості проїзду у транспорті, оплата вартості туристичної путівки, оплата вартості проживання у готелі та інші, або умовами договору - оплата орендних платежів, аванси покупців до початку виготовлення замовлення, виконання роботи та інші.

Оскільки одним із принципів формування звіту про прибутки і збитки у світовій практиці є принцип співвідношення доходів і витрат в одному звітному періоді, отримані доходи відображаються в бухгалтерському обліку як збільшення грошових коштів (дебет рахунку «Готівка») і зростання короткострокових зобов'язань.

Для обліку передплачених доходів можуть відкриватися пасивні рахунки, що мають такі назви: «Доходи майбутніх періодів», «Незароблені доходи», «Незароблений дохід, будівництво», «Незароблений дохід, довгострокова оренда», «Доходи, отримані авансом». Після надання послуг, поставки товарів, продукції ці рахунки закриваються рахунками виручки (доходів) від продажів.

Крім фактичних короткострокових пасивів, серед боргів виділяються оціночні зобов'язання. Точна сума цих короткострокових зобов'язань не може бути визначена в Києві, оскільки розраховується за фактичними сумами операцій, які будуть мати місце через певний часовий період. Однак деякі з цих оціночних зобов'язань розраховуються, виходячи з господарського досвіду компанії і показників її діяльності в минулих звітних періодах. Серед оціночних зобов'язань виділяють податки на прибуток, заборгованість за виконання гарантійних зобов'язань з продажу продукції, податки на майно, оплату відпусток, заборгованість зі стимулювання продажів і інші.