Аудит на підприємствах торгового бізнесу
5

Потім формується група аудиторів і розподіляються обов'язки і відповідальність між ними. До складу групи для проведення перевірки включаються кваліфіковані (старші, провідні) атестовані аудитори, які призначаються відповідальними за виконання окремих розділів аудиту, і аудитори-асистенти. Останні, як правило, не мають аудиторських атестатів та виконують комплекс робіт по збору аудиторських доказів, їх документування та аналізу. При цьому слід враховувати бюджет робочого часу для кожного етапу аудиту, передбачувані терміни роботи, кількісний склад групи, посадовий і кваліфікаційний рівень членів групи.

Починаючи розробку загального плану і програми аудиту, аудиторська організація повинна отримати додаткові відомості про перевіряється підприємстві, яка узагальнюється у робочому документі "Додаткова інформація про клієнта". У процесі підготовки загального плану і програми аудиту дається попередня оцінка ефективності системи внутрішнього контролю на підприємстві, встановлюється прийнятний рівень суттєвості та аудиторського ризику, що дозволяють вважати бухгалтерську звітність достовірної, виявляються значущі для аудиту області, намічається обсяг та послідовність виконання аудиторських процедур, вибираються методики контролю.

Достовірність бухгалтерської звітності у всіх істотних відносинах представляє такий ступінь точності її показників, при якій кваліфікований користувач цієї звітності робить правильні висновки і приймає правильні економічні рішення.

Програма аудиту є розвитком загального плану аудиту та являє собою детальний перелік змісту аудиторських процедур, необхідних для практичної реалізації плану аудиту. Програма служить докладною інструкцією для асистентів аудитора, а для керівників аудиторської організації й аудиторської групи - одночасно і засобом контролю якості роботи.

Аудиторську програму варто складати у вигляді програми тестів засобів контролю й у вигляді програми аудиторських процедур по суті.