Повітряні фільтри
13

У 2006 р. в більшості міст України спостерігалась тенденція до зниження середніх концентрацій бенз(а)пірену в атмосферному повітрі.

В окремих містах дещо знизився середньорічний вміст пилу, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, сірководню, фенолу, формальдегіду, але, поряд з цим, спостерігалось збільшення середньорічного вмісту хлористого водню, аміаку, формальдегіду.

Загальне зниження забрудненості атмосферного повітря по ІЗА спостерігалось у 24 містах країни. Водночас у 12 містах дещо зросла забрудненість повітря.

Загалом в Україні відзначено зниження загального рівня забруднення атмосферного повітря за рахунок

зменшення середньорічного вмісту бенз(а)пірену та пилу.

Протягом 2001 р. спостерігалось 18 випадків високого забруднення повітря (максимальний разовий вміст понад 5 ГДК) у б містах по 5 інгредієнтах. Серед них шість випадків вище 10 ГДК: по два випадки забруднення хлористим воднем - у Красноперекопську (АР Крим) та Комсомольську (Полтавська обл.), по одному - діоксидом азоту - в Києві та Кременчуці.

У зоні надзвичайної екологічної ситуації Перво-майського району Миколаївської області в десяти селах проводились обстеження забрудненого атмосферного повітря. З квітня по вересень у 15-ти точках було відібрано 340 проб повітря для встановлення вмісту діоксиду та оксиду азоту, фтористого водню та формальдегіду. Вміст усіх шкідливих домішок коливався у межах гранично допустимих норм.

Транскордонне забруднення атмосферного повітря і опадів.

Спостереження за транскордонним перенесенням забрудників атмосферним повітрям проводились на метеостанціях Світязь (Волинська обл.) та Рава-Руська (Львівська обл.). В атмосферному повітрі визначали вміст діоксиду сірки та діоксиду азоту. Перевищень ГДК за середньорічним і максимальним вмістом не спостерігалось, лише в Раві-Руській максимальний середньодобовий вміст діоксиду азоту перевищував ГДК у 2,5 разу.