Повітряні фільтри
27

До переваг електрофільтрів відноситься високий ступінь очищення, що досягає 99%, можливість уловлювання часток широкого діапазону розмірів, стабільна робота при високої запиленості й температурі газу, висока продуктивність і можливість повної автоматизації процесу очищення.

До недоліків електрофільтрів варто віднести високу чутливість до параметрів газу, що очищає, (температура, вологість, електричний опір), неможливість використання для очищення вибухо− і пожежонебезпечних сумішей, відносно високу вартість апарата й підвищені вимоги до техніки безпеки при експлуатації.

Установка для електростатичного очищення викидів складається з електрофільтра, агрегатів живлення, системи транспортування вловленого пилу.

Установка для електростатичного очищення викидів складається з електрофільтра, агрегатів живлення, системи транспортування вловленого пилу (рис 3.5). Він монтується в металевому корпусі прямокутного перетину. Усередині нього розташовуються осаджуючі  й коронуючі електроди. На вході в електрофільтр встановлюється газорозподільний пристрій, що забезпечує рівномірний розподіл газу в активній зоні апарата. У нижній частині корпуса встановлені бункери для збору й системи для транспортування пилу.

Рис. 3.5. Електрофільтр

1 − корпус;

2 − осаджуючі електроди;

3 − коронуючі електроди;

4 − газорозподільний пристрій;

5 − бункера для збору пилу;

6 − система транспортування пилу

7 − вхід запиленого газу

8 – вихід очищеного газу

9 – вловлений пил

 

Основою процесу очищення є іонізація пилоподібних часток і молекул газу під впливом електростатичного поля. Заряджені часточки осідають на поверхню електрода із протилежним електричним зарядом. Осаджені частки виділяються з електродів струшуванням або промивною водою. Уловлений пил (шлам) надходить у бункер електрофільтра й далі в систему видалення.