Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
21

Чернівці — місто з численними історичними та архітектурними пам'ятниками, розташоване по обидва береги р. Прут. Площа зелених насаджень займає біля третини всієї території. У місті 8 парків — пам'ятників садово-паркового мистецтва, ботанічний сад і дендрарій університету, багато скверів.

У Чернівцях протягом ряду років спостерігалися спалахи захворювання, яке супроводжувалось сильним облисінням дітей, викликаного невстановленим офіційно фактором екологічного характеру.

Луцьк центр Волинської області, одне з найстарших міст України. Перші згадки відносяться до 1085 р. Місто розташоване по обидва береги р. Стир, що відноситься до басейна Дніпра. До 40% території міста займають зелені насадження.

У порівняно невеликому за площею місті зосереджено багато промислових підприємств машинобудування і металообробки, хімічної, легкої і харчової промисловості, виробництва будматеріалів. Підприємства не оснащені надійними пилогазовловлюючими установками. У місті порівняно високе забруднення атмосферного повітря.

Кам'янець-Подільський — місто в Хмельницькій області, одне з найстарших міст України. Перші згадки відносяться до 1062 р. Старе місто, оточене фортечною стіною, оголошене у 1998 р. Національним історико-архітектурним заповідником. У місті — ботанічний сад і парк — пам'ятник садово-паркового мистецтва. Площа зелених насаджень займає біля третини всієї території.

Серйозні екологічні проблеми в місті пов'язані з роботою одного з найбільших в Україні цементних заводів, а також з підприємствами машинобудування, металообробки, легкої, деревообробної і харчової промисловості, виробництвом будматеріалів.

Бахчисарай місто в Автономній Республіці Крим, де є всесвітньо відомі пам'ятники архітектури: ханський палац (XVI—XVIII ст.), мавзолей і медресе (XIV—XVIII ст.), фонтан сліз (1762 р.) та ін. На околицях — руїни середньовічного печерного міста