Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
3

ВСТУП

 

 

 

Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища. Атмосферне повітря необхідне для дихання живих організмів (істот), використовується в технологічних процесах горіння та плавки, як сировина для отримання кисню, азоту, інертних газів, оксиду вуглецю. Атмосфера є середовищем для розміщення газоподібних відходів виробництва. Під впливом атмосферних опадів, сонячної радіації і в результаті переносу повітряних мас атмосферне повітря позбавляється сторонніх домішок. Цей процес називається самоочищенням атмосфери.

Склад атмосфери знаходиться у стані динамічної рівноваги, який підтримується такими кліматичними факторами, як переміщення повітряних мас (вітер та конвекція) та атмосферні опади, життєдіяльність тваринного та рослинного світу, особливо лісів та планктону світового океану, а також в результаті космічних процесів, геохімічних явищ та господарської діяльності людини. Привнесення в повітря чи утворення в ньому фізичних агентів, хімічних речовин або організмів, які несприятливо впливають на середовище життя чи завдають шкоди матеріальним цінностям називають забрудненням атмосфери. Величезної шкоди довкіллю, а через нього й людині, завдають викиди в атмосферу промислових і енергетичних об'єктів та автомобільного транспорту. Ці викиди містять такі шкідливі речовини, як сірчистий ангідрид, окиси азоту, окиси вуглецю, пил, свинець, кадмій і інші важкі метали, хлоровані органічні речовини, аміак, фреони, радіоактивні речовини. Під впливом транспортних забруднень зміни в навколишньому середовищі можуть відбуватись в загально планетарному та регіональному (локальному) масштабах.

Оксид вуглецю – найпоширеніша і найзначніша домішка атмосфери, яка в побуті називається чадним газом. Вміст його в природних умовах від 0,01 до 0,2 мг/м3. Основна маса викидів СО утворюється в процесі спалювання органічного палива, насамперед в двигунах внутрішнього згорання. Висока концентрація СО в повітрі призводить до фізіологічних змін в організмі людини, а концентрація більше 750 мг/м